Una mostra sobre Fernando Higueras encapçala la programació primavera-estiu del Centre Obert d’Arquitectura

22/03/2022

Aquest dimarts 22 de març, la degana del COAC, Assumpció Puig, i el director del Centre Obert d’Arquitectura, Josep Ferrando, han presentat en roda de premsa la nova programació del Centre Obert per a la primavera-estiu del 2022. L’acte ha comptat també amb la participació del director de la Biblioteca i l’Arxiu Històric del COAC, Moisés Puente. La programació es distribueix arreu del territori, i parteix de la curiositat sobre com formar i reformar la vida contemporània assumint els compromisos de l’arquitectura i els arquitectes amb l’hàbitat i l’habitant, els seus dos principals eixos de coneixement, per cercar respostes al canvi climàtic, a les mancances i desigualtats socials, i ser agent actiu del canvi.

 

FERNANDO HIGUERAS, PROTAGONISTA DEL NOU ‘COL·LECCIONS’

El proper 26 de maig s’inaugurarà a l’Espai Picasso de la seu de Barcelona del Centre Obert d’Arquitectura l’exposició ‘Col·leccions: Fernando Higueras’, una retrospectiva sobre la figura i obra de l’arquitecte. S’hi podrà veure una selecció de dibuixos, documents, fotografies i maquetes de l’arquitecte madrileny Fernando Higueras, que tot i no tenir cap projecte realitzat a Catalunya, va donar el seu fons documental a l’Arxiu Històric del COAC l’any 2000. Higueras va ser Premi Nacional d’Arquitectura el 1961, junt amb Rafael Moneo, pel Centro de Restauraciones Artísticas de Madrid. La mostra forma part de la sèrie d’exposicions ‘Col·leccions’, que té per objectiu mostrar el ric patrimoni documental custodiat.

 

GAUDEIX, EXPLORA, DESCOBREIX, APRÈN: ACTIVITATS A TOT EL TERRITORI

Organitzades a partir de les quatre branques del Centre Obert d’Arquitectura, les activitats es duran a terme de forma descentralitzada a les 11 seus que la institució té repartides pel territori:

Gaudeix

Amb l’estrena del Festival d’Arquitectures de Barcelona es tornarà a celebrar el programa ’10 Districtes, 10 Festes d’Arquitectura’, un conjunt d’iniciatives per reflexionar i debatre sobre els temes d’interès i actualitat relacionats amb l’espai urbà i l’arquitectura dels districtes de la ciutat de Barcelona.

Més enllà de Barcelona hi ha programades diverses conferències i exposicions, entre les quals destaca la instal·lació efímera ‘Escenografia del “Poema de l’Home”’ de Guillem Viladot a càrrec de Jaume Farreny, que es podrà veure al claustre de la Seu Vella de Lleida a partir del proper 28 d’abril; o la conferència que el despatx Barozzi Veiga oferirà a la seu de Tarragona el 21 d’abril.

També el cicle ‘Escenaris arquitectònics: La Casa Masó en 4 actes’ que se celebrarà a Girona de la mà de l’arquitecte i crític Xavier Monteys; o l’exposició de les obres guardonades de la 24a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona a partir del 27 de maig, a més a més, d’una nova edició de l’Arquitectour de la Garrotxa, que proposa una ruta arquitectònica per recórrer el patrimoni industrial d’Olot.

Explora

Després de la restitució de la biblioteca de la seu de Barcelona, i per posar en valor les més de 180.000 referències que conserva, el Centre Obert d’Arquitectura impulsa una nova activitat: ‘Unboxing The Library’, un punt de trobada per descobrir i conèixer llibres i altres publicacions sobre arquitectura a través de la mirada d’experts.

La primera sessió, ‘Japonismes’, viatjarà fins al Japó per conèixer l’arquitectura de la regió i la de Kazuo Shinoraha de la mà de l’arquitecte Igor Urdampilleta.

Descobreix

Entre el 31 de maig i finals d’agost, a les Tres Eres de Cambrils s’hi podrà visitar la Mostra Itinerant de Projecte presentats a la XII Biennal Alejandro de la Sota, que distingeix les obres més significatives construïdes entre 2019 i 2020 a l’àmbit territorial de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès.

Aprèn

La nova edició d’Arquitectura a les Aules ofereix tallers i xerrades perquè alumnes dels centres educatius de primària i secundària del Barcelonès aprenguin a observar, pensar i actuar seguint el fil de l’arquitectura del seu entorn més immediat. Més de 80 centres educatius participaran en l’edició d’enguany, amb l’assessorament de més de 100 arquitectes.

 

A PUNT PER COMMEMORAR L’ANY CATALÀ-ROCA

En el marc de l’Any Català-Roca, el Centre Obert d’Arquitectura acollirà a partir del mes d’octubre una exposició sobre l’obra del fotògraf Francesc Català-Roca. ‘Arquitectures sense pedigrí’, comissariada per Moisés Puente, recollirà la relació del fotògraf amb aquesta disciplina, necessària per entendre l’arquitectura contemporània del segle XX. Des del 2007, l’Arxiu Històric del COAC conserva el fons Català-Roca, un dels més importants en el camp de la fotografia del segle passat. Hi ha dipositats més de 200.000 negatius, 17.000 fulls de contactes i unes 200 publicacions a les quals va participar.

 

EL CENTRE OBERT D’ARQUITECTURA, POL DE DEBAT I INTERCANVI

Nascut el passat mes d’octubre de 2021, el Centre Obert d’Arquitectura és un nou interlocutor cultural concebut com a espai de coneixement i cultura arquitectònics per estimular el vincles de l’arquitectura amb la societat, fomentar la recerca i potenciar el seu paper innovador i internacional. Com demostra la variada programació presentada, l’objectiu del Centre Obert és oferir arreu del territori un ampli ventall d’activitats -exposicions, conferències, debats, tallers educatius, itineraris…- adreçades tant a arquitectes com a la ciutadania en general, estructurades en una programació semestral de primavera-estiu i una altra de tardor-hivern.