Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
17/11
Habitatge i vulnerabilitat. Des del Raval i el sud-oest del Besòs
Més informació
Organitza
Centre Obert d’Arquitectura
Lloc
sala d'Exposicions
plaça Nova 5
Barcelona
Horari
De dilluns a dissabte de 10 a 20 h
Diumenges de 10 a 15 h
Preu
Gratuït
Acte inaugural
Dilluns 30 de setembre a les 18.30 h
L’exposició es centra en l’habitatge existent i els seus espais privats i col·lectius a través de dos barris contraposats, que representen moments diferents en la història residencial i sociourbana de Barcelona i que s’apropen a través del concepte de vulnerabilitat.
Dos dels àmbits més desafavorits de la ciutat, el barri del Raval i el sector del Sud-oest del Besòs, ofereixen claus per discutir el paper de l’espai en la qüestió de l’habitatge, les desigualtats i la vulnerabilitat.
La mostra aporta una mirada espacial sobre l’habitabilitat que parteix de la proximitat d’elements quotidians i d’espais residencials a petita escala. La seva contextualització a escala intermèdia, en petits sectors urbans, permet observar i localitzar microdesigualtats que són coherents amb vectors no espacials de vulnerabilitat com la propietat i la tinença, entre d’altres.
La mirada i els mètodes d’anàlisi de l’habitatge busquen traçar ponts entre els estudis geogràfics i arquitectònics, i aporten reflexions crítiques sobre les limitacions i oportunitats de les intervencions de rehabilitació promogudes per les polítiques públiques.
La mostra recull el recorregut empíric, el material gràfic i la discussió de la recerca doctoral de la comissària, Sara Vima, en el marc d’un projecte de recerca per a la cooperació local finançat pel Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Sara Vima Grau
Dra. Arquitecta, investigadora del grup de Rehabilitació i Restauració Arquitectònica REARQ-UPC i professora associada de l’ETSAB, havent finalitzat els estudis de doctorat amb una beca de formació de professorat universitari del Ministeri de Ciència.
S’ha especialitzat en l’anàlisi del parc residencial existent i en el disseny de polítiques públiques i intervencions arquitectòniques per a la rehabilitació residencial i regeneració urbana en àmbits vulnerables. Ha participat en els projectes competitius i convenis amb el grup REARQ i ha dirigit projectes de cooperació i transferència de tecnologia a la ciutat de Barcelona que han consistit en amplis processos participatius i de treball de camp amb les comunitats locals i el teixit associatiu.
És professora de l’assignatura Tècniques de Rehabilitació de les condicions d’Habitabilitat i Rehabilitació de Grans Conjunts Residencials i Àrees Industrials de l’MBARCH (Màster en estudis Avançats d’Arquitectura Barcelona, especialització en Rehabilitació i Restauració Arquitectònica).