15/03 -
18:00

EL REPTE CLIMÀTIC / TERRITORI I ENERGIA: EL TERRITORI COM A XARXA DE CAPTACIÓ

Més informació

Debat . Barcelona

Organitza

Centre Obert d’Arquitectura

Lloc

Sala Mirador
Plaça Nova 5
Barcelona

Horari

A les 18 h

Preu

Gratuït

Més informació

Com ja s’ha explicat en les anteriors jornades passar del Pou al Flux, vol dir ocupar territori. Totes les renovables tenen en comú que són menys concentrades i més disperses, i a més d’intermitents, el carbó, el petroli o el gas natural, són elements amb una gran energia concentrada. Les renovables: fotovoltaica o solar tèrmica, eòlica, hidràulica, l’energia del moviment en el mar (marees i corrents marines), la biomassa, el biogàs… no estan concentrades i ni l’hidrogen com a nou vector emergent es troba en la naturalesa. Per tant, l’haurem de captar i “fabricar” allà on es necessiti, i si és possible, prop del punt de consum, doncs no és fàcil transportar-lo.

Per conèixer les dimensions del repte i per parlar-nos de les possibles dificultats, avui tenim dos ponents que poden donar llum a quina ha de ser la postura per avançar en aquesta desitjada creació d’un nou model energètic basat al 100% en energies netes i renovables.

Avui a la jornada del cicle Repte Climàtic parlarem sobre: ‘Territori i energia: territori com a xarxa de captació’ amb Carles Riba, enginyer industrial, professor emèrit de la UPC i autor del llibre “Recursos energètics i crisi, la fi de 200 anys irrepetibles” i Pep Centelles, enginyer per la UPC amb màster en economia urbana per la London School of Economics and Political Science. Comptarem amb la moderació de Jordi Parés, enginyer industrial i vocal de la junta de CMES.

El repte climàtic

El canvi climàtic és un dels reptes més importants al qual ha de fer front la societat del segle XXI i és imprescindible que tothom ens en corresponsabilitzem i que ningú en quedi a un costat. És necessari promoure accions socials i incorporar canvis importants en la política pública amb l’objectiu de la mitigació de les emissions contaminants i implementar mesures d’adaptació als seus efectes que, a dia d’avui, ja son inevitables. Al mateix temps, cal dur a terme una intensa tasca en matèria d’informació, comunicació i educació per a que la societat actuï amb coneixement de causa i prengui consciència de la necessitat i la urgència de la implementació d’aquests canvis. En aquest sentit, el Centre Obert d’Arquitectura organitza uns debats oberts i transversals amb l’objectiu de fer un recorregut sobre les causes i les exigències del repte climàtic, reflexionant sobre el necessari canvi de model productiu i energètic, i fent una reflexió final sobre el territori i la ciutat.

Comissió organitzadora

- Guim Costa Calsamiglia, arquitecte , vicedegà del COAC
- Albert Cuchí , arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president de l’AUS.
- Jordi Parés i Grahit, enginyer industrial, vocal de la junta de CMES

Sessions

Sessió 1: 22 de febrer - Casualitat històrica o acció antropogènica: canvis del model productiu.
Sessió 2: 1 de març - La gestió dels recursos: del pou al fluxe.
Sessió 3: 10 de marc - Nous vectors energètics i reptes tècnics.
Sessió 4: 15 de març - Territori i energia: el territori com a xarxa de captació.
Sessió 5: 22 de març - El territori que s'esdevé: biodiversitat, model agroalimentari, despoblament, turisme...
Sessió 6: 29 de març - La ciutat que s'esdevé: eines per a la transformació urbana.

Activitats relacionades

Totes les activitats