Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
18:00
EL REPTE CLIMÀTIC / TERRITORI I ENERGIA: EL TERRITORI COM A XARXA DE CAPTACIÓ
Més informació
Organitza
Centre Obert d’Arquitectura
Lloc
Sala Mirador
Plaça Nova 5
Barcelona
Horari
A les 18 h
Preu
Gratuït
Com ja s’ha explicat en les anteriors jornades passar del Pou al Flux, vol dir ocupar territori. Totes les renovables tenen en comú que són menys concentrades i més disperses, i a més d’intermitents, el carbó, el petroli o el gas natural, són elements amb una gran energia concentrada. Les renovables: fotovoltaica o solar tèrmica, eòlica, hidràulica, l’energia del moviment en el mar (marees i corrents marines), la biomassa, el biogàs… no estan concentrades i ni l’hidrogen com a nou vector emergent es troba en la naturalesa. Per tant, l’haurem de captar i “fabricar” allà on es necessiti, i si és possible, prop del punt de consum, doncs no és fàcil transportar-lo.
Per conèixer les dimensions del repte i per parlar-nos de les possibles dificultats, avui tenim dos ponents que poden donar llum a quina ha de ser la postura per avançar en aquesta desitjada creació d’un nou model energètic basat al 100% en energies netes i renovables.
Avui a la jornada del cicle Repte Climàtic parlarem sobre: ‘Territori i energia: territori com a xarxa de captació’ amb Carles Riba, enginyer industrial, professor emèrit de la UPC i autor del llibre “Recursos energètics i crisi, la fi de 200 anys irrepetibles” i Pep Centelles, enginyer per la UPC amb màster en economia urbana per la London School of Economics and Political Science. Comptarem amb la moderació de Jordi Parés, enginyer industrial i vocal de la junta de CMES.
El repte climàtic
El canvi climàtic és un dels reptes més importants al qual ha de fer front la societat del segle XXI i és imprescindible que tothom ens en corresponsabilitzem i que ningú en quedi a un costat. És necessari promoure accions socials i incorporar canvis importants en la política pública amb l’objectiu de la mitigació de les emissions contaminants i implementar mesures d’adaptació als seus efectes que, a dia d’avui, ja son inevitables. Al mateix temps, cal dur a terme una intensa tasca en matèria d’informació, comunicació i educació per a que la societat actuï amb coneixement de causa i prengui consciència de la necessitat i la urgència de la implementació d’aquests canvis. En aquest sentit, el Centre Obert d’Arquitectura organitza uns debats oberts i transversals amb l’objectiu de fer un recorregut sobre les causes i les exigències del repte climàtic, reflexionant sobre el necessari canvi de model productiu i energètic, i fent una reflexió final sobre el territori i la ciutat.
Comissió organitzadora
- Guim Costa Calsamiglia, arquitecte , vicedegà del COAC
- Albert Cuchí , arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president de l’AUS.
- Jordi Parés i Grahit, enginyer industrial, vocal de la junta de CMES
Sessions
Sessió 1: 22 de febrer - Casualitat històrica o acció antropogènica: canvis del model productiu.
Sessió 2: 1 de març - La gestió dels recursos: del pou al fluxe.
Sessió 3: 10 de marc - Nous vectors energètics i reptes tècnics.
Sessió 4: 15 de març - Territori i energia: el territori com a xarxa de captació.
Sessió 5: 22 de març - El territori que s'esdevé: biodiversitat, model agroalimentari, despoblament, turisme...
Sessió 6: 29 de març - La ciutat que s'esdevé: eines per a la transformació urbana.