Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
18:00
El Repte Climàtic / Nous vectors energètics i reptes tècnics
Més informació
Organitza
Centre Obert d’Arquitectura
Lloc
Sala Mirador
Plaça Nova 5
Barcelona
Horari
A les 18 h
Preu
Gratuït
La transició energètica no serà fàcil. El control de l’energia ha estat històricament en poques i molt poderoses mans. De fet, la correlació entre creixement del consum energètic i augment de la riquesa al món (mesurat per un mal indicador IPC), és altíssim.
Pel control de les fonts energètiques s’han fet tota mena d’atrocitats en la història recent dels dos-cents darrers anys: guerres, invasions, genocidis… i un llarg etcètera de fets que els qui ho han perpetrat s’han cuidat de maquillar i presentar a l’opinió mundial d’una manera més edulcorada mentre anàven introduint noves i perilloses costums socials, la competitivitat en lloc de la cooperació, el consumisme en lloc de l’austeritat, el menyspreu del marginat en lloc de la fraternitat, etc.
Necessiten un model radicalment diferent que permeti mantenir o millorar un estat del benestar igual per a tots, un model descentralitzat que doni el poder al ciutadà, que el faci coneixedor i pugui controlar també les seves necessitats energètiques, i que empenyi a la nostra societat a millors i més altes cotes de sostenibilitat i resiliència.
Avui els ponents ens parlaran d’alguns dels reptes que s’han de superar, són reptes tècnics, però que tenen profundes implicacions socials i demanen una gran voluntat política i de la societat per fer el canvi.
En la tercera sessió del cicle sobre Repte Climàtic abordarem el tema ‘Nous vectors energètics i reptes’ amb les intervencions d’Eduard Furrò, enginyer industrial i membre del Col·lectiu Cmés, Xavier Abadia, enginyer de camins amb l’especialitat en planejament, transports i mobilitat sostenible i Santi Martínez Farrero, doctor en ciència política, llicenciat en administració d’empreses i en màrqueting i fundador i director general de Km 0 Energy. Amb la moderació de Jordi Parés, enginyer industrial i vocal de la junta de CMES.
El repte climàtic
El canvi climàtic és un dels reptes més importants al qual ha de fer front la societat del segle XXI i és imprescindible que tothom ens en corresponsabilitzem i que ningú en quedi a un costat. És necessari promoure accions socials i incorporar canvis importants en la política pública amb l’objectiu de la mitigació de les emissions contaminants i implementar mesures d’adaptació als seus efectes que, a dia d’avui, ja son inevitables. Al mateix temps, cal dur a terme una intensa tasca en matèria d’informació, comunicació i educació per a que la societat actuï amb coneixement de causa i prengui consciència de la necessitat i la urgència de la implementació d’aquests canvis. En aquest sentit, el Centre Obert d’Arquitectura organitza uns debats oberts i transversals amb l’objectiu de fer un recorregut sobre les causes i les exigències del repte climàtic, reflexionant sobre el necessari canvi de model productiu i energètic, i fent una reflexió final sobre el territori i la ciutat
Comissió organitzadora
- Guim Costa Calsamiglia, arquitecte , vicedegà del COAC
- Albert Cuchí , arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president de l’AUS
- Jordi Parés i Grahit, enginyer industrial, vocal de la junta de CMES
Sessions
Sessió 1: 22 de febrer - Casualitat històrica o acció antropogènica: canvis del model productiu.
Sessió 2: 1 de març - La gestió dels recursos: del pou al fluxe.
Sessió 3: 10 de marc - Nous vectors energètics i reptes tècnics.
Sessió 4: 15 de març - Territori i energia: el territori com a xarxa de captació.
Sessió 5: 22 de març - El territori que s'esdevé: biodiversitat, model agroalimentari, despoblament, turisme.
Sessió 6: 29 de març - La ciutat que s'esdevé: eines per a la transformació urbana.