Arquitecturacatalana.cat estrena ‘Apunts’, un espai editorial per aprofundir en l’extens fons documental del web

4-C.R. LA NECESSITAT DE LES ZONES DE REPÒS EN LES GRANS CIUTATS
27/11/2023 El Centre

El portal arquitecturacatalana.cat estrena ‘Apunts’, un nou espai que recopilarà articles d’autors, de dins i de fora de la professió, que parlaran de l’arquitectura, els arquitectes i els fotògrafs publicats al web amb la voluntat de posar en context  conjunts d’obres i dotar-les d’una nova lectura, ampliant-ne la informació i donant visibilitat al seu extens fons documental.

L’objectiu és  divulgar articles que parlin de l’arquitectura ja catalogada al web des d’un prisma actual, a més a més de recuperar textos històrics rellevants, posant-los al dia a través dels mitjans contemporanis que el format web permet i acostant-los així a les noves generacions.

Els primers Apunts que es publiquen, escrits ad-hoc per a arquitecturacatalana.cat, els firmen Lluís Alexandre Casanovas, Beatriz Borque, Carolina B. Garcia-Estévez i Maria Aucejo. Els acompanyen dos textos més, en aquest cas històrics, d’Oriol Bohigas i Xavier Sust. Aquests primers articles aborden temes molt diversos, des d’una peculiar revisió de l’arquitectura religiosa del primer franquisme, passant per les propostes radicals del GATCPAC prop dels 100 anys del seu naixement, fins a un road trip per l’arquitectectura d’autopista de l’AP-7 o el tractament de l’element vegetal en els nostres parcs i jardins fins a dia d’avui. En el context històric, es recupera el baptisme iniciàtic de l’anomenada Escola Barcelona o la reflexió sobre el paper de la decoració en l’arquitectura al llarg del segle XX. La periodicitat de publicació serà bimensual i està previst que cada any se’n publiquin fins a sis.

Apropar l’arquitectura a la gent 

El nou espai neix de la voluntat d’arquitecturacatalana.cat de sumar una perspectiva editorial a la lectura de la seva base de dades que en fomenti la seva investigació i la seva difusió, ampliant alhora l’inventari d’obres, autors i fotògrafs i, en definitiva,  la informació sobre l’arquitectura moderna i contemporània del nostre país per apropar-la al públic general.

El portal es va estrenar a finals de 2019 i aleshores comptava amb 1.600 obres de més de 1.100 arquitectes i estudis d’arquitectura de tot l’àmbit geogràfic català, una xifra que ha crescut fins a les 4.708 obres de prop de 1.950 arquitectes que divulga actualment. Al llarg d’aquest temps, també s’ha habilitat un cercador per fotògrafs que ja recull fins a 169 professionals.

Està previst que en els propers mesos s’anunciïn noves millores al portal vinculades a la visibilització i dinamització del fons documental del projecte.