Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
18:00
El repte climàtic / Casualitat històrica o acció antropogènica: canvis del model productiu
Més informació
Organitza
Centre Obert d’Arquitectura
Lloc
Sala Mirador
Plaça Nova 5
Barcelona
Horari
A les 18 h
Preu
Gratuït
Ja des de Kyoto l’any 1997, després a París el 2015 i recentment a Glasgow el 2021 –per subratllar les dates més significatives–, el Grup Intergovernamental d’experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) investiga i avalua les causes i efectes del canvi climàtic arreu del món i proposa estratègies per fer-hi front.
El panel de l’IPCC, amb experts de més de 200 països avalats per l’Assemblea General de les Nacions Unides, recomana unes accions de mitigació i contenció del canvi climàtic, el qual ja és una realitat present i cada vegada més persistent i de major intensitat.
Com a societat hem fet prou per tirar endavant les accions proposades?
La jornada que dona el tret de sortida al cicle el Repte Climàtic, i que porta per títol Casualitat històrica o acció antropogènica: canvis del model productiu, té per objectiu compartir coneixement i reflexionar de manera col·lectiva sobre els riscos en què incorre la nostra societat en cas de no dur a terme, de manera urgent i responsable, les mesures indicades reiteradament.
Per fer-ho, comptem amb la participació de Narcís Prat, doctor en Biologia a la Universitat de Barcelona i director de la secció d’Ecologia en el Departament Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals; Joaquim Sempere, llicenciat i doctor en Filosofia per la UB, Màster en Sociologia per la Universitat de Paris-X. La jornada estarà moderada per Jordi Parés, enginyer industrial i vocal de la Junta de Govern del CMES.
El repte climàtic
El canvi climàtic és un dels reptes més importants al qual ha de fer front la societat del segle XXI i és imprescindible que tothom ens en corresponsabilitzem i que ningú en quedi a un costat.
És necessari promoure accions socials i incorporar canvis importants en la política pública amb l’objectiu de la mitigació de les emissions contaminants i implementar mesures d’adaptació als seus efectes que, a dia d’avui, ja son inevitables. Al mateix temps, cal dur a terme una intensa tasca en matèria d’informació, comunicació i educació per a que la societat actuï amb coneixement de causa i prengui consciència de la necessitat i la urgència de la implementació d’aquests canvis.
En aquest sentit, el Centre Obert d’Arquitectura organitza uns debats oberts i transversals amb l’objectiu de fer un recorregut sobre les causes i les exigències del repte climàtic, reflexionant sobre el necessari canvi de model productiu i energètic, i fent una reflexió final sobre el territori i la ciutat.
Comissió organitzadora
- Guim Costa Calsamiglia, arquitecte , vicedegà del COAC
- Albert Cuchí , arquitecte, expert en sostenibilitat i medi ambient, president de l’AUS.
- Jordi Parés i Grahit, enginyer industrial, vocal de la junta de CMES
Sessions
Sessió 1: 22 de febrer - Casualitat històrica o acció antropogènica: canvis del model productiu
Sessió 2: 1 de març - La gestió dels recursos: del pou al fluxe
Sessió 3: 10 de marc - Nous vectors energètics i reptes tècnics
Sessió 4: 15 de març - Territori i energia: el territori com a xarxa de captació
Sessió 5: 22 de març - El territori que s'esdevé: biodiversitat, model agroalimentari, despoblament, turisme...
Sessió 6: 29 de març - La ciutat que s'esdevé: eines per a la transformació urbana.