Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Apunts 1: un repàs a l’arquitectura religiosa del primer franquisme
‘L’arquitectura religiosa del primer franquisme’ és el títol del primer article publicat al nou apartat ‘Apunts’ de l’espai digital arquitecturacatalana.cat. El signa Lluís Alexandre Casanovas i repassa les arquitectures religioses dels anys 40 i 50 a Espanya.
Si bé durant molts anys els crítics havien reduït l’arquitectura del primer franquisme a la banalitat, en l’última dècada ha anat guanyant pes una nova visió que demostra que la disciplina va esdevenir un espai d’experimentació tecnològica i política l’objectiu del qual era legitimar el règim i imposar la religió com a pal de paller per continuar així la submissió de la població.
Arquitecte, comissari i crític
Lluís Alexandre Casanovas és arquitecte, comissari i crític. Doctor per la Universitat de Princeton, actualment és comissari d’Arquitectura del departament de Col·leccions del Museu Reina Sofia de Madrid. Ha comissariat i col·laborat en desenes d’exposicions i projectes culturals. Ara mateix, de la mà d’Isabella Lenzi, està comissariant el cicle ‘Un piano preparado’ per commemorar el 20è aniversari de ‘La Casa Encendida’ i està treballant en diverses exposicions per al 2024.
‘Apunts’, un espai per contextualitzar l’arquitectura
‘Apunts’ és un espai editorial integrat dins d’arquitecturacatalana.cat, el portal més extens sobre arquitectura catalana moderna i contemporània. S’hi recopilaran articles d’autors de dins i fora de la professió amb l’objectiu de parlar de l’arquitectura ja catalogada al web, però amb un prisma actual. També s’hi recuperaran textos històrics rellevants, que s’actualitzaran gràcies als mitjans contemporanis per donar-los a conèixer a les noves generacions.