Este sitio web utiliza cookies para proporcionarle la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en el navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelva a la página web y ayuda al equipo a comprender qué secciones del sitio web le parecen más interesantes y útiles.
07/01
FERNANDO HIGUERAS. DESDE EL ORIGEN
Más información
Organiza
Centre Obert d’Arquitectura
Lugar
Sala Altell y espai Picasso
Plaça Nova 5
Barcelona
Horario
de lunes a viernes de 10h a 20, sábados de 10h a 15h y domingos cerrado
Precio
Gratuito
Retrospectiva sobre la figura y obra de Fernando Higueras que presenta una selección de dibujos, documentos, fotografías y maquetas del arquitecto que, a pesar de no tener ningún proyecto realizado en Cataluña, donó su fondo documental al Archivo Histórico del COAC.
La muestra, producida por la Fundación ICO e inaugurada en la sede del Museo ICO en Madrid en 2019, y después de itinerar por diferentes puntos de España, llega a la sede de Barcelona del Centro Abierto de Arquitectura donde se incorporan también una selección de documentos originales.
Acto inaugural, martes 18 de octubre a las 19h.
Fernando Higueras
Fernando Higueras pertany a la promoció CX 1954-1959 de l’Escola d’Arquitectura de Madrid.Aquests estudiants arribaven amb la il·lusió de desenvolupar la seva professió en un país on hi havia molt per fer i innovar; una Espanya cada cop més oberta al desenvolupament i al benestar.
Fernando Higueras és un arquitecte que s’apropa als moviments pictòrics d’avantguarda quan desenvolupa la seva obra. El desencofrat del seu projecte final de carrera n’és un exemple: «ruixava l’encofrat amb gasolina prenent-li foc i intentant l’aproximació a tot allò abstracte». Com que havia tingut una polifacètica formació artística de la qual no es desvinculava a l’hora de presentar les seves propostes, la vessant artística és intrínseca en ell i li costa deslligar-se d’aquesta contínua presència. El seu caràcter i la seva intuïció li permetien passejar-se per les múltiples disciplines que dominava i treure diferents conclusions de cada una, però sense desvincular-se’n de cap especialment.
Passaran anys fins que separi les diferents matèries, malgrat que perdi en algun sentit aquesta estètica tan impactant en favor d’una altra més reflexiva, racionalista i convencional, però on manté la complexitat profunda de les seves geometries habitades. Gràcies a aquesta diversitat i als seus recursos d’expressió, la seva obra es va diferenciant clarament de la dels seus coetanis des de l’inici de les seves propostes. Al Refugi a l’alta muntanya comença a investigar al voltant de la potencialitat del cercle, la presència i les variacions del qual seran una constant al llarg de la seva obra. Projectes com el del final de carrera, el Teatre Infantil, Residències per a artistes i, culminant aquesta primera etapa, l’edifici del Centre de Restauracions Artístiques, Premio Nacional de Arquitectura de 1961, evidencien aquesta forma de fer. Projectes i propostes que donaran lloc a les seves primeres construccions, l’edifici per a Unión Previsora, la Casa Lucio Muñoz, la Casa Manrique, la Casa Arche i el Colegio Estudio, unes primeres obres que ja contenen la genètica de la seva inconfusible arquitectura.
Malgrat l’enorme influx que la seva obra va exercir en determinades etapes, tant en el panorama nacional com en l’internacional –amb successives referències i números monogràfics en revistes nacionals como Hogar y Arquitectura y Nueva Forma o la japonesa a+u, GA, GI, etc., així com els articles consagrats en successius números de revistes com L’Architecture d’Aujourd’hui–, Higueras no ha rebut en les últimes dècades, incomprensiblement, l’atenció que mereix. Aquesta exposició, «Fernando Higueras, des de l’origen», vol cobrir aquesta carència mitjançant la presentació tant de la seva amplíssima obra, dividida en sis períodes temporals, com de la seva polifacètica figura creadora.
Comissariat
Lola Botia